Injektáló kovásító oldat utólagos vegyi falszigeteléshezkovásító oldat

Tulajdonságok:

– Alkalmazásra kész;
– Hidrofób;
– Leszűkíti a pórusokat;
– Páraáteresztő;
– Kapillárisan felszívódó nedvesség elleni szigetelésként alkalmazható;
– Több mint 40 éves gyakorlati tapasztalattal alátámasztott megoldás;
– Oldószermentes;
– WTA által jóváhagyott rendszer (Nemzetközi Műemlékvédelmi és Épületkarbantartási Műszaki Tudományos Társaság) → 4-4-04/D adatlap szerint 95 %-os telítettségig.

Alkalmazási területek:

Az AQUAFIN-F kovásító oldat utólagos vízszintes nedvességzáró réteg kialakítására alkalmas a WTA 4-4-04/D adatlapja szerint falakban kapillárisan felszívódó nedvesség ellen. A nedvességterjedés a szerkezeti anyagok (tégla/beton) kapillárisainak kombinált összetevőkkel történő lezárásával valósítható meg (kapillárisok tömítése /hidrofobizálás).

Műszaki adatok:

Alapanyag: alkáli szilikát;
Szín: áttetsző;
Sűrűség: 1,2 g/cm3;
pH érték: 12,2;
Tisztítás: friss állapotban vízzel;
Anyagigény: a falazat porozitásához igazodik (próbafuratok segítségével határozható meg),
min. 15 kg/falkeresztmetszet m2,
(például 36 cm vastag fal → 5,5 kg folyóméterenként;
Kiszerelés: 6, 12, 30, 220, 1000 kg;
Tárolás: fagymentesen, zárt csomagolásban 24 hónapig.
Hivatalos bevizsgálás: ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Intézet A/782/4/91

Alkalmazás:
I. Felhasználás alacsony nyomáson

Kifejezetten előnyös, ha az injektálandó fal már részben, vagy egészében vízzel telített. A furatok elrendezését a fal típusa és állapota függvényében kell meghatározni. Az injektáló furatok átmérőjét az injektálási módszer alapján kell megválasztani. A furatok tengelyénektávolsága szabályszerűen 10-12,5 cm. A furatokat vízszintesen habarcshézagban, vagy legfeljebb 45°-os szögben kell kialakítani. A furatok hossza legalább 5 cm-rel legyen rövidebb a falazat adott fúrási szögben lévő metszetsíkjának hosszánál (vízszintes furatnál legalább 5 cm-rel rövidebb a fal vastagságánál). Vastag, enyhén porózus téglafalazat, illetve vízszintes fúrások esetén kétsoros furatelrendezést kell választani. Ez esetben a függőleges távolságuk 8 cm-nél legyen kisebb. Porózus természetes kő falazat esetén a furatokat a kövekbe, nagy sűrűségű terméskő falazat esetén a habarcshézagokban helyezzük el. 60 cm-nél nagyobb falvastagságnál, és a sarkokban a furatokat mindkét oldalról ki kell alakítani. A telítés előtt a fúrási port el kell távolítani. A furatok által alkotott nedvességzáró területen a falazat mindkét oldalának AQUAFIN-1K-val való kezelése megakadályozza az AQUAFIN-F kovásító oldat elszivárgását. A furatokba helyezze el az injektáló pakkereket. Azokat a falazatokat, amelyek üreges falazóblokkból vannak építve, vagy amelyekben nagyobb üregek, repedések, illetve 5 mm-nél szélesebb nyitott fugák vannak, az injektálás előtt ASOCRET-BM-mel kell javítani. Ezt követően injektáljon <10 bar nyomáson AQUAFIN-F-fel. Az injektálást folytassa addig, ameddig a szomszédos hézag meg nem telik, és az AQUAFIN-F matt fényesen meg nem jelenik. Körülbelül 24 óra múlva a pakkereket kihúzza ki, és a furatokat ASOCRET-BMmel zárja le.

II. Injektálási eljárás berendezés nélkül

Készítsünk 30 mm átmérőjű furatokat 10–12,5 cm-es távolságonként, 30° – 45° dőlésszögben. A furatok hossza legalább 5 cm-rel legyen rövidebb a falazat adott fúrási szögben lévő metszetsíkjának hosszánál (vízszintes furatnál legalább 5 cm-rel rövidebb a fal vastagságánál). A furatok dőlésszögének meghatározásakor ügyelni kell arra, hogy legalább egy habarcshézagot, vastagabb falazatoknál legalább két habarcshézagot a furatlyuk keresztezzen. Ajánlatos a furatokat két sávban elhelyezni. A furatok tengelye közötti távolságot a falazat porozitásának megfelelően kell meghatározni. Minél kisebb a furatok távolsága, annál biztosabb az eljárás sikere. A fúráshoz minimális rezgéssel működő elektro-pneumatikus fúrókészülékek (pl. Hilti), megfelelő fúrófejjel alkalmazhatók. 60 cm-nél nagyobb falvastagságnál és a sarkokban a furatokat mindkét oldalról ki kell alakítani. A telítés előtt a fúrási port el kell távolítani. Ezt követően töltsük be az AQUAFIN-F-et. A gyakorlatban megfelelő az öntést egy tárolótartályból (tölcsér záródugókkal) elvégezni. A telítési időnek legalább 24 órának kell lennie. Ezután a furatokat tömíteni kell ASOCRET-BM-mel. A nyitott csatlakozások, repedések és hézagok kitöltésére és tömítésére az alacsony nyomású berendezéssel történő injektálási eljárásnál leírtakat kell elvégezni.

III. Kiegészítő intézkedések

A falazat AQUAFIN-F-el történő, felszálló nedvesség elleni injektálásának végrehajtása után szükség van további kiegészítő intézkedésekre. Alapvetően fontos az alapvakolatok helyrehozása THERMOPAL felújító vakolatrendszerrel, a talajjal érintkező külső felületek függőleges vízszigetelése AQUAFIN-2K/M-mel, vagy COMBIFLEX-EL-lel, vízelvezető szivárgó rendszer építése DIN 4095 szerint, valamint a szerkezeti hibák kiküszöbölése.
A felületek vízszigetelése:
Impregnálja a letisztított falfelületet legalább 1 rétegben, amíg telített nem lesz. Hordja fel az AQUAFIN-1K vízszigetelő habarcsot, amíg az impregnáló anyag nedves. Legalább két réteg kialakítása szükséges a legalább 2,0 mm vastag száraz bevonatréteg eléréséhez. Amikor a vízszigetelő habarcs megszáradt, alakítson ki egy teljes felületet borító THERMOPAL-SP vakolatréteget szórásos technológiával [Alternatív
megoldás: MGIII cementhabarcs ASOPLAST-MZ hozzáadásával (kimérve 1:3 arányban vízzel)]. Később használjon THERMOPAL-SR44 légpórusos vakolatot a kondenzáció megelőzésére.