Injektálás – utólagos vegyi falszigetelés

Utólagos vegyi falszigetelés azaz injektálás készítése

Helység: Páty (Pest megye)
Épület jellege: családi ház
Szigetelés: utólagos vegyi falszigetelés injektálással
Felhasznált anyagok: Aquafin-F

injektálás

Az injektálás tűnt a pátyi ingatlan tulajdonosának a megfelelő megoldásnak a vizes, salétromos falak utólagos vízszigetelésének elkészítéséhez. Sokat vártunk, mire a megfelelő idő beköszöntött, az injektáláshoz használt vegyi anyag ugyanis fagyveszélyes, így 10 °C feletti időben lehet csak a kivitelezést vele elvégezni. A kivitelezéseink során általában a térdünk és a derekunk bánja, hogy igyekszünk minél közelebb a talajszinthez injektálni. Ebben az esetben még állványra is szükség volt néhány helyen, mivel az ingatlan utólagos vegyi falszigetelését kívülről készítettük el, egyrészt mert innen értünk el minden falat, másrészt mert így tudtuk kialakítani a folytonos vízszigetelést a legbiztonságosabban. Az injektálási sík néhol 50, néhol 120 cm magasságban volt. A furatok elkészítése idején még a falakon volt a vakolat, mivel az elsősorban a belső falfelületeken okozott problémát. Szerencsére a külső oldalon segítségünkre volt a vakolás és a helyén tartotta az injektálás alatt használt Aquafin-F oldatot. A furatokat természetesen sűrített levegővel tisztítottuk, majd elhelyeztük az injektáló pakkereket. Ezek segítségével veszteségmentesen és egyenletesen tudjuk nyomás alatt a falazatba juttatni a vegyi anyagot. Az injektálást alacsony nyomáson végeztük és ügyeltünk, hogy a 15 kg/falkeresztmetszet m2 anyagszükségletet tartani tudjuk. A megfelelő mennyiségű injektáló oldat falba juttatása szükséges a megfelelő minőségű vízszigetelés kialakításához. Az injektálás  másik sarkalatos pontja a furatok távolsága. Előírás szerint ezek max. 10-12 cm távolságra lehetnek egymástól, mi minden esetben 10 cm-ben határozzuk meg a furatok egymáshoz mért vízszintes távolságát. Az injektálás a megfelelő időjárási körülmények között sikeresen elkészült. Az ingatlan a továbbiakban vakolatcserén is átesik majd és jó minőségű falszárító, azaz légpórusos vakolat kerül a falakra, hogy a vízszigetelés még nagyon sokáig teljesítse a rábízott feladatot és megakadályozza a falak újbóli vizesedését, salétromosodását.

Önnek is hasonló problémája van? Kérjen árajánlatot!
Hozzászólások

 1. Géza

  Terméskő alapon nyugvó kisméretű, tömör tégla házunk sajnos több helyen nedvesedik, vélhetően az alulról érkező nedvesség hatására. Erre a problémára is megoldást jelentene ez a technológia?

  Válasz
  1. deakistvanev (Szerző)

   Köszönjük megkeresését.
   Helyszíni felmérés szükséges mindenképpen, mert a terméskő nagy sűrűségénél fogva nem alkalmas injektálásos falszigetelésre. Ha az injektálási sík megfelelő magasságban lenne akkor is, ha a tégla falazatban készülne el, minden további nélkül megvalósítható a szigetelés.

   Válasz
 2. Kelemen István

  A légpórusos vakolat mindenképpen szükséges az injektálás után? Jelentősen megnöveli a költségeket…

  Válasz
  1. deakistvanev (Szerző)

   Köszönjük érdeklődését.
   Sajnos mind a technológia, mind a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy szükség van légpórusos vakolatra. A falban lévő nedvesség az injektálás hatására nem tűnik el, annak idő kell, hogy ki tudjon száradni. Erre a meglévő, vagy egy újonnan felhordott normál vakolat nem képes. A másik fontos tényező, hogy az injektálási síkon a víz nem, de a pára át tud hatolni, amit a falszárító vakolat hatásosan el tud párologtatni.

   Válasz

Írj hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

*