Salétromos fal

Miért lesz salétromos a fal?

salétromos falNormál esetben egy ház építésénél a falak alá készül valamilyen szigetelés. A salétromos fal az esetek többségében a régebbi házak betegsége, amikor még kátránypapírt használtak szigetelésként, ha használtak egyáltalán valamit. Ezek a szigetelések sajnos elöregednek, ezáltal nem teljesítik feladatukat.  A víz, mint tudjuk megtalálja az utat, így okozva mindenhol jelentős problémákat. Amikor egy ház falai alatt nincs vagy megsérült a szigetelés, a víz elindul a kapillárisokon keresztül fel a falazatban. Ezzel megkezdődnek az igazán nagy gondok, a víz már magában is jelentős károkat képes okozni, de a magával hozott ásványi anyagok is plusz problémát jelentenek. A  víz pára formájában távozik a falakból, növelve ezzel a belső légtér páratartalmát, eláztatva a vakolatot és természetesen miután az ásványi anyagokat maga mögött hagyja, azok sókivirágzás formájában kiülnek a felszínre, a salétromos fal is tetézi a bajt.

Milyen hatásai vannak?

A legtöbb esetben a salétromos fal kezdeti problémái csak esztétikailag csúfítják a lakóteret. Az épületbe lépve dohos levegő csapja meg az orrunkat. A fal vizesedése miatti magasabb páratartalom megfelelő táptalajt ad a gombáknak, emiatt penészesedhet a fal (sok esetben a penészesedés nem vízszigetelés hibája), ami egészségügyi gondokhoz is vezethet (asztma, allergia). Idővel a vakolat meggyengül, feltáskásodik, elválik a faltól. A hidegburkolat is áldozatul esik ennek a folyamatnak, így a töredezett, repedezett, esetleg leeső csempedarabok is figyelmeztethetnek a salétromos fal okozta problémákra, ezzel együtt a vízszigetelés problémájára.

Mit tehetünk ellene?

A sérült, salétromos falon található vakolat, burkolat már nem menthető meg, mindenképpen gondoskodnunk kell annak cseréjéről. Gondolnunk kell azonban arra is, ha csak a sérült részeket javítjuk, azzal nem szüntetjük meg a kiváltó okot, így a falszigetelés, injektálás elengedhetetlen beavatkozás. Ez természetesen csak akkor elegendő, ha biztosak lehetünk abban, hogy a falban felszivárgó víz okozza a problémát. És itt jövünk mi a képbe! Prémium minőségű Német alapanyagokkal (Schomburg – Aquafin termékcsalád), referenciákkal és természetesen garanciával készítjük el a falszigetelést.

Utómunkálatok

Mint említettük, minden esetben gondoskodni kell a problémás falszakaszon történő vakolatcserére a vízszigetelés elvégzése után. A falszárító vagy más néven légpórusos vakolat úgy működik, mint egy szivacs. A falban lévő nedvességet magába szívja, majd onnan képes elpárologtatni azt, így az esetleges vizesedés nem okoz málló, laza szerkezetű vakolatot. Képes arra is, hogy a visszamaradó ásványi anyagokat magában akkumulálja, így ez sem jelent esztétikai problémát. Ezeknek a tulajdonságoknak csak akkor van jelentős szerepe, ha nem készül vegyi vagy egyéb szigetelés. Sajnos azonban a falszárító vakolat önmagában nem jelent problémát, mert a folyamatos sóterhelés hatására a légpórusok eltömődnek, így csökkentve a légáteresztő képességet. Utólagos falszigetelés készítése nélkül sajnos a hagyományos vakolat sorsára jut.

Önnek is hasonló problémája van? Kérjen árajánlatot!
Hozzászólások

 1. Csaba

  Tisztelt Cég!

  Házunk bizonyos részein megjelenő salétromosodás után elválik, leesik a vakolat. Ilyenkor azt (2-3 évente) leveretjük, majd újravakoltatjuk és festetjük. Az önök által alkalmazott technológia megoldást jelenthet számunkra?

  Válasz
  1. 32bau

   Kedves Csaba!

   Köszönjük megtisztelő érdeklődését!
   Az általunk alkalmazott utólagos vegyi falszigetelés képes megakadályozni a salétromos fal újbóli kialakulását. Az injektálás elvégzése után a falakba nem tud felszivárogni a nedvesség, így az azzal érkező ásványi anyagok sem fognak kicsapódni. Az injektálásos falszigetelés elengedhetetlen részét képezi a sérült vakolat eltávolítása és annak falszárító képességgel rendelkező anyaggal történő helyreállítása.

   Válasz
 2. Jakus Attila

  Aszódón lévő családi házunk km téglából épült és sajnos gyakori jelenség nálunk, hogy nedvesednek a falak, sok szoba sarkában pedig megjelent a salétrom is. Vállalnaák-e a helyszíni felmérést?

  Válasz
  1. 32bau

   Örömmel vettük megkeresését.
   A helyszíni felmérés sokat segítene az ajánlatadásban, de valószínűleg meg lehet oldani a problémát vegyi falszigeteléssel és vakolatcserével. A felmérés egyeztetéséhez felvesszük Önnel a kapcsolatot e-mailen.

   Válasz

Írj hozzászólást

Az email címet nem tesszük közzé.

*