Vizes fal

Vizes fal

A vizes fal oka lehet a szigetelés hibája, elöregedése vagy egész egyszerűen a hiánya. A talajból a kapillárisokon felfelé szivárgó víz első, jól látható jele, hogy vizesedik, nedvesedik a fal. A probléma jelentkezhet új építésű épületeknél is, de jellemzően a korábban épült ingatlanok velejárója. Kezdetben csak elszíneződés tapasztalható az érintett falszakaszokon, melyet a víz okoz. Sajnos a folyamatos víz utánpótlás eredménye nem csak a vizes fal lesz, hanem idővel elkezd tönkremenni a vakolat. A salétromos fal a következő szint a problémában, melyet egy korábbi cikkünkben már részleteztünk. Célszerű szakember segítségét kérni, mert jó eséllyel megállapítható, hogy mi is okozza a vizesedési problémát. Nagyon sok esetben keresnek minket frissen megjelent penész miatt. Ennek a problémának a döntő többségben nem a vizes fal az okozója. A megkeresések nagy részénél kiderül, hogy nemrégiben cseréltek nyílászárót, viszont a házon/lakáson nincs szigetelés. Ez egyenes következménye a penészes falaknak, hiszen az új, jobb nyílászáró több szellőztetést igényelne, ami elmarad. A hideg falakon pedig lecsapódik a pára, ami a penészesedét okozza. Szóval elmondható, hogy a penészesedés sok (de nem minden) esetben hőszigetelési probléma.

Vizes falak szigetelése

A vizes fal ellen többféleképpen védekezhetünk. Az egyik ilyen megoldás az utólagos vegyi falszigetelés, az injektálás. A technológia alapja a kémia. Az eljárás során vegyi anyagot juttatunk a falazatba, mely egy vízszigetelő réteget hoz létre. A különböző vegyi anyagok valamelyike csak vizes fal esetében működik (AQUAFIN-I380), némelyik a száraz falban is képes megkötni (AQUAFIN-F) és egy esetleges nedvesedés esetén már egy korábban kialakított vízszintes zár áll a víz útjába.

Az injektálás

Az injektálásnak több megvalósítása lehetséges. Létezik alacsony illetve magas nyomású injektálás, melyet általában a bejuttatott anyag és a fal szerkezete határoz meg. A tömbinjektálás és a háttér- vagy fátyolinjektálás 2 vagy több komponensű anyagokkal valósítható meg, melyek kötési ideje a komponensek arányával állítható be. Az általunk végzett injektálás csak talajszint felett valósítható meg és a bejuttatott anyagok tulajdonsága miatt víznyomás elleni szigetelésként nem állja meg a helyét. Az injektálással készített vízszigetelés megfelelő megoldás lehet vizes fal esetében, de mindenképpen ajánlott falszárító vakolat alkalmazása is.